SU – Satser for udeboende

SU for udeboende på ungdomsuddannelser

Som de fleste nok ved, så får man væsentligt mere i SU, hvis man er udeboende, når man studerer.

Dog skal man også lige huske på, at for at man kan få udeboende SU, er man nødsaget til at opfylde en til flere krav fra statens side. F.eks er der en regel der siger, at hvis ikke du bor minimum 20 kilometer væk fra dit uddannelsessted, kan du ikke få udeboende SU. Derudover er der samtidig også flere forskellige regler, som kan være med til at afgøre hvor meget eller lidt du kan få i SU på din ungdomsuddannelse.Det kan blandt andet også være i tilfælde af, at man ikke fungerer særlig godt sammen med sin mor eller far derhjemme, og der foregår stridigheder, som har konsekvenser for ens skolegang. Hvis man som udeboende kan opfylde en af de særlige krav der er til at modtage den udeboende SU på ungdomsuddannelser, starter man med at få en grundsats som ligger på 3690 kr. Derudover kan man få et tillæg, som er afhængig af dine forældres indkomst. Tillægget som man kan opnå er på 2063 kr.

Disse satser gælder kun, hvis man er under 20 år, og går på en ungdomsuddannelse. Hvis man derimod går på en ungdomsuddannelse, og er over 20 år gammel, så kan man få en højere SU, end dem som er under 20 år.

Hvis du er 20 år eller derudover og går på en ungdomsuddannelse, forhøjes din SU til de satser der gælder for studerende på videregående uddannelser. Derfor får du som udeboende en grundsats på 5753 kr, hvis du er minimum 20 år, og går på en ungdomsuddannelse. Det er den samme sats der gælder, hvis du er udeboende på en videregående uddannelse.

SU for udeboende på videregående uddannelser

Når man skal have SU på en videregående uddannelse, så kan man godt forvente, at man får et højere beløb, end hvis der er tale om en ungdomsuddannelse.

Når man går på en videregående uddannelse og er udeboende ligger satsen på 5753 kr. Udover det beløb, er der også mange der vælge at supplere deres SU med en indtægt fra et studiejob. Der er dog også en anden mulighed, som nogle mennesker vælger at gøre brug af. Man kan nemlig også tage sig et studielån, når man går på en videregående uddannelse. Satsen for et studielån, når man går på en videregående uddannelse er på 2943 kr. Derudover har du også mulighed for at tage et supplerende SU-lån hvis du er forsørger. Satsen for det supplerende SU-lån ligger på et beløb der hedder 1473 kr.

For at du som udeboende studerende kan modtage SU skal du være SU-godkendt, og så skal du være dansk statsborger, eller du skal have erhveret dig ret til at få uddannelsesstøtte på samme vilkår som en dansk statsborger.

Det er desuden også et krav, at du er studieaktiv, så det er derfor ikke muligt, blot at melde sig ind på et studie og tro, at man kan få SU ved at være inaktiv.

Det er kun muligt at modtage den udeboende SU i den del af din uddannelse som er ulønnet, så hvis du på et tidspunkt i dit studieforløb skal i lønnet praktik, vil du ikke modtage SU i denne periode. Dog vil du typisk modtage en praktikløn, som er højere end din normale SU.

Husk på, at SU til udeboende er en skattepligtig indkomst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *