Efterløn – kan jeg få efterlønsbidraget tilbage?

Man har faktisk i visse situationer mulighed for at få sit efterlønsbidrag tilbage. For at det kan lade sig gøre, så er det et must, at man kan leve op til de krav der stilles, for at man kan få sit efterlønsbidrag tilbage, og det kan man i følgende situationer:

1. Hvis man tilkendes førtidspension, så har man mulighed for at få sit efterlønsbidrag tilbage. Det kan man få ved at meddele sin a-kasse, at man er blevet tilkendt førtidspension. Dette skal gøres skriftligt. Når dette er gjort, vil man få sit indbetalte bidrag udbetalt kontant af den a-kasse, man har.

Der vil forekomme en afgift på 30 procent af beløbet.

2. Afgår man ved døden inden retten til at få efterløn er ophørt, har man også mulighed for at få efterlønsbidraget tilbage. Dødsboet skal meddele dette skriftligt til den a-kasse, som afdøde er med i.

Herefter vil det beløb man har indbetalt som efterlønsbidrag blive udbetalt til ens konto. Der vil også her være en afgift, som ligger på 30 procent af beløbet.

3. Såfremt man fravælger sin efterlønsordning før efterlønsalderen, har man mulighed for at få tilbagebetalt sit efterlønsbidrag. Her bliver det indbetalte beløb dog overført til ens pensionsordning i stedet for udbetalt direkte til ens konto. Der er ingen afgift på dette. Såfremt beløvet ligger på under 5604 kr, vil beløbet bliver overført direkte til ens konto. Der vil af beløbet være almindelig personbeskatning.

4. Hvis man har opnået efterlønsalderen, men ikke ønsker at modtage penge i efterlønsordningen, har man også mulighed for at få sit efterlønsbidrag tilbage. For at man kan få dette, skal man meddele sit ønske om fravalg af efterlønsordningen direkte til sin a-kasse. Dette skal foregå skriftligt. Når a-kassen har modtaget dit ønske om fravalg af efterlønsordningen, vil dit indbetalte bidrag blive overført til din konto. Dette vil blive beskattet med almindelig personskat.

Du har i denne situation også mulighed for at få beløbet indbetalt til din pensionsordning. Hvis du vælger dette, vil der ikke være nogle afgifter.

Fortrydelsesret i forbindelse med fravalg af efterlønsordningen

Hvis man har fortrudt sit fravalg af efterlønsordningen, og derfor gerne vil have efterlønsordningen, har man mulighed for dette. Dette kræver dog at man kan opfylde en række betingelser, som lyder således:

1. Det er et krav, at man er født d. 1. juli i 1960 eller på et senere tidspunkt.

2. Hvis man er født efter 1. Januar år 1973, er det et krav, at man har været medlem af en a-kasse uden afbrydelser af medlemsskabet siden 1. januar 1997.

3. Såfremt man er født 1. januar 1973 eller årene efter, skal man uafbrudt have været medlem af en a-kasse fra det 24. år, hvis man ønsker at modtage efterlønsordningen.

4. Det skal ikke være muligt for en, at opnå ret til at modtage efterløn inden folkepensionsalderen – Gældende efter loven om den ordinære efterløn.

5. Man skal som minimum have betalt sit efterlønsbidrag i 15 år, når man når alderen for efterløn.

Hvis man i 2012 kontant og skattefrit har fået udbetalt sit efterlønsbidrag, har man ikke mulighed for igen at tilmelde sig efterlønsordningen.

Er du interesseret i at finde mere information omhandlende efterlønnen, og vil du gerne læse mere omkring efterlønsbidraget, så har du mulighed for det ved at gå ind og tage et kig på Krifa’s hjemmeside. Der kan du finde et hav af relevante informationer omhandlende efterlønsbidraget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *