SU – Satser for hjemmeboende

Når man får SU, så er der forskel på, om du er bosiddende hos dine forældre, eller om du er flyttet hjemmefra. SU deles op i hjemmeboende SU og udeboende SU. Man får altid mere i SU, hvis man er udeboende, og det skyldes naturligvis, at man har væsentligt flere udgifter, hvis man bor ude, frem for hvis man stadig bor hjemme hos sine forældre. Der er blandt andet udgifter til ting som husleje, mad, varme og vand, internet mv. hvilket man som regel ikke har, hvis man er bosat hjemme hos forældrene.

Satserne for hjemmeboende SU afhænger af hvilken type uddannelse du går på, og så afhænger det også af hvor gammel du er.

Hvis du går på en ungdomsuddannelse, får du ikke lige så meget i SU, som hvis du går på en videregående uddannelse. Den eneste type af ungdomsuddannelser, hvor det kan lade sig gøre at få SU, er på gymnasiale uddannelser som f.eks STX, HHX, HTX eller HF.

SU for unge under 20 år

Hvis du er under 20 år gammel og igang med en ungdomsuddannelse, er det der bestemmer størrelsen på din SU hvor høj dine forældres årlige indtægter er 2 år før du afleverer ansøgningen om SU.

Alle studerende på ungdomsuddannelser får et fast grundbeløb, som ligger på 1274 kr pr måned – dette kaldes også for et stipendium. Beløbet på de 1274 kr pr måned gælder kun, hvis du er hjemmeboende. Afhængig af hvad dine forældres indkomst er, kan du få forhøjet din SU, så du får mere end 1274. Det maksimale tillæg, der gives i SU til hjemmeboende ligger på 1586 kr, som man kan lægge oveni de 1274, som alle kan få som grundsats, såfremt man går på en gymnasial ungdomsuddannelse.

Hvis du derimod er udeboende får du et betydeligt højere beløb i SU, da du naturligvis har væsentligt flere udgifter, når du ikke er bosiddende hjemme hos mor og far længere. For at man kan få udeboende SU, er der nogle specielle krav, som man skal kunne leve op til. Et af disse krav er blandt andet, at man skal bo minimum 20 km væk fra sit uddannelsessted. Kan man opfylde en af disse krav der er til udeboende SU, kan man få et beløb, som ligger på 3690 kr. Dette beløb har man også mulighed for at forhøje, og det afhænger igen af hvad ens forældres indkomst er. Udover ens forældres indkomst, er der også en række andre ting, som kan være med til at påvirke hvor meget du kan få i udeboende SU. Det er blandt andet heller ikke uvæsentligt om dine forældre er blevet skilt. Det kan gøre, at din SU også forhøjes.

Når du er under 20 år, og går på en ungdomsuddannelse, har du også mulighed for at få SU-lån. Beløbet for et SU-lån ligger på 2943 kr om måneden, som du kan lægge oven i den sats, som du normalt får i SU. Når du skal tage et SU-lån af staten, skal du være opmærksom på, at der vil komme en rente oveni fra staten, som du skal lægge til det beløb, som du låner, ligesom hvis du gik ned i banken for at tage et banklån. Dog er rentesatsen på et SU-lån lavere, end på et almindeligt banklån.

For at få SU er det nødvendigt, at man er dansk statsboliger, eller at man har erhvervet sig ret til SU på lige fod med en dansk statsborger.

For at få SU må man ikke modtage anden offentlig støtte.

Vil du læse mere omkring SU til hjemmeboende, kan du gøre det ved at klikke her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *