Folkepensionen består både af et grundbeløb samt en tillægspension. Disse beregnes ud fra din eventuelt øvrige indkomst, formue, civil-status samt hvor længe du har været bosiddende i Danmark. Dog kan mange ende i den situation, hvor folkepensionen simpelthen ikke helt slår til, og her er der en række andre tillæg og ydelser som du som folkepensionist kan søge om. Heriblandt kan du finde et varmetillæg, der er en hjælp til at få betalt varmeregningen, hvad enten du bor til leje eller i ejerbolig.
Varmetillægget skal gå til at dække dine varmeudgifter, der inkluderer el, gas, olie og lignende, men ikke vedligeholdelse af selve varmekilden som eksempelvis skorstensfejer eller reparation.
Varmetillægget går altså kun til den del af din regning, som går direkte til varme. Hvor meget der er mulighed for at få i varmetillæg er en individuel sag, hvor du er nødsaget til at give Udbetaling Danmark flere oplysninger for at kunne søge om tillægget.
Det bliver nemlig udregnet ud fra din personlige tillægsprocent. Tillægsprocenten er baseret på din indkomst, hvis du eksempelvis arbejder ved siden af din folkepension, og også om du er enlig eller samlevende. For overhovedet at kunne ansøge om varmetillæg skal din tillægsprocent være på over 0, og for at opnå det maksimale beløb skal den være på 100.
Netop da tillægsprocenten bliver udregnet ud fra din indkomst kan den sagtens ændre sig i løbet af året, og du bør derfor være opmærksom på at give både Udbetaling Danmark og SKAT de rette oplysninger om din indkomst. Under alle omstændigheder vil varmetillægget ikke kunne dække hele din varmeregning, men kun være et supplerende beløb til at få betalt regningen.
Ud fra varmeregninger fra de seneste tre år vil Udbetaling Danmark kunne beregne dit varmetillæg, så du får udbetalt det helt rigtige beløb. Der er ligeledes både et minimum samt et maksimum for regningens størrelse for, at du skal kunne modtage varmetillægget.
Disse bliver fastsat årligt og kan derfor variere fra år til år, og er samtidig afhængig af hvor mange I er i husstanden. Hvis du er i tvivl om, hvor stort et varmetillæg du vil kunne modtage, så kan du kontakte Udbetaling Danmark for at høre nærmere om dine muligheder. At søge om varmetillægget er heldigvis en nem proces, hvor du blot skal udfylde en ansøgning online.
Herefter vil Udbetaling Danmark behandle din ansøgning, hvorefter du vil modtage et brev. Hvis du opfylder betingelserne for at få varmetillæg, så vil du modtage et afgørelsesbrev, hvori du kan læse, hvordan dit varmetillæg er beregnet. Er du derimod ikke berettiget til varmetillægget, så vil Udbetaling Danmark give dig besked om grunden hertil.
Behandlingen af din ansøgning foregår inden for tre uger. Hvis du er bosiddende i udlandet, men alligevel modtager folkepension, så kan du ikke søge om varmetillæg på almindelig vis, men er derimod nødsaget til at tage kontakt til Udbetaling Danmark direkte. Foruden varmetillæg er det muligt at modtage en række andre ydelser som eksempelvis ældrechecken.