Du skal altid huske på, at når du er på SU, er du under uddannelse, og det anses af staten som den primære beskæftigelse du har. Derfor er det ikke tilladt at bruge for meget tid på arbejde ved siden af sit studie, og derfor er der sat en grænse på, hvor meget du kan tjene ved siden af dit studie.
Når der skal udregnes hvor meget du må tjene under din uddannelse, så kigges der altid på tallene på månedsbasis. Grunden til at man gør dette, er fordi at man ikke nødvendigvis er berettiget til at få SU alle måneder under sin uddannelse.
Husk også på, at når der skal beregnes hvor meget du må tjene i SU, er det ikke blot det, som du måtte tjene på dit arbejde, som tæller med. De renter af din formue du har samt afkast af arv og aktier, honorarer, legater og etableringsopsparinger er også nogle af de ting, der kigges på, når din SU-grænse beregnes. Hvis du har en personlig indkomst fra din egen virksomhed, er dette også noget, som kan tælle med i afgørelsen om hvor meget, du må tjene sideløbende med din SU.
Laveste fribeløb
Fribeløb, er det beløb, som du frit kan tjene sideløbende med, at du får din SU.
Det laveste friløb der findes, som du må tjene i de måneder hvor du får SU på en ungdomsuddannelse ligger på 7318 kr. Beløbet er før skat og efter arbejdsmarkedsbidrag.
Beløbet er dog et lidt andet, hvis du går på en videregående uddannelse. Her er det nemlig tilladt at tjene mere end de 7318, som er grænsen, når du går på en ungdomsuddannelse.
Går du på en videregående uddannelse er det laveste fribeløb der findes 9043 kr, som du må tjene før skat, men efter arbejdsmarkedsbidrag.
Mellemste fribeløb
Nogle mennesker har ret til at tjene mere sideløbende med deres studier end andre har, men det kræver, at man kan opfylde en række krav, for at man kan stige til det mellemste fribeløb.
I de måneder, hvor man er indskrevet på et uddannelsessted, og hvor man vælger sin SU fra, har man mulighed for at få forhøjet sit fribeløb til 18.278 kr.
Højeste fribeløb
Hvis man skal helt op og have det aller højeste fribeløb der findes, er der tale om måneder hvor man ikke er under uddannelse, eller måneder hvor man ikke har flere SU-klip til den uddannelse, man er igang med.
Man kan også komme op og få det højeste fribeløb, hvis man endnu ikke er fyldt 18 år, eller hvis man går på en uddannelse, som ikke er godkendt til at få SU. Det er nemlig ikke på alle uddannelser, hvor man har ret til at få SU.
Forhøjelse af fribeløb og nedsat fribeløb
Hvis man er studerende og får et handicaptillæg, får man nedsat sit fribeløb. Der er her tale om 3037 kr.
Hvis man har børn, som er under 18 år, har man ret til at få forhøjet sit fribeløb, når man er på en uddannelse. Man kan i dette tilfælde få forhøjet sit fribeløb med 26.435 kr om året pr. barn man har.
Husk på at alle penge der måtte blive tjent i SU altid er skattepligtige