Ældrechecken, også kaldet den supplerende pensionsydelse, er din mulighed for at få udbetalt et beløb, der kan supplere din folkepension. Det er derfor et krav, at du har ret til folkepension, hvis du skal kunne modtage ældrecheck, men der er endvidere yderligere faktorer, der er afgørende for om du kan modtage denne supplerende pensionsydelse.
For at modtage ældrecheck må du ikke have en formue, der overstiger et årligt fastsat beløb, hvilket indebærer dine penge der er indestående i pengeinstitut, kontanter, obligationer, aktier, pantebreve samt værdipapirer.
Det er derfor selvsagt et krav, at du oplyser Udbetaling Danmark om din formue, hvis du vil kunne modtage ældrecheck. Hvor stort et beløb din ældrecheck indebærer er heller ikke overladt til tilfældighederne, da den er afhængig af din personlige tillægsprocent.
Det personlige tillæg har du som folkepensionist mulighed for at få, hvis du er svært stillet økonomisk og har brug for at få dækket udgifter til eksempelvis medicin, briller eller en tur til tandlægen.
Tillægsprocenten er afgørende for, hvor stort et tillæg og dermed også ældrecheck du har mulighed for at få, og denne fastsættes af Udbetaling Danmark, der udregner din tillægsprocent ud fra din indkomst samt om du er enlig eller samlevende.
Tillægsprocenten kan derfor ændre sig i løbet af året, hvis din indkomst gør det, og det er derfor vigtigt at du holder din forskudsopgørelse fra SKAT godt opdateret, så du er sikker på at modtage den rette størrelse ydelse.
Er din tillægsprocent mindre end 100, så får du udbetalt tilsvarende mindre i din ældrecheck, hvilket betyder at du skal have en tillægsprocent på over 0 for overhovedet at kunne modtage supplerende pensionsydelse.
Da ældrechecken er afhængig af tillægsprocenten, kan den naturligvis variere betydeligt fra år til år, når din tillægsprocent gør det, og det kan derfor være en god idé altid at holde øje med, at der er indberettet alle de rette oplysninger til både Udbetaling Danmark og SKAT.
Hvis du står i den situation, at du ikke altid har boet i Danmark, og derfor modtager nedsat folkepension, så bliver din ældrecheck ligeledes sat tilsvarende ned, men du har altså stadig mulighed for at modtage den. Er du bosiddende i udlandet gør der sig derimod andre regler gældende, og her er du nødt til selv at søge om at modtage ældrecheck hos Udbetaling Danmark.
Bortset fra denne undtagelse, så kan du som udgangspunkt gå ud fra, at du ikke selv skal søge om ældrecheck, men at den derimod blot bliver indbetalt på din konto sammen med din folkepension. Dette forudsætter naturligvis, at du har oplyst om din formue til Udbetaling Danmark, da det ellers ikke kan vurderes om du har ret til ældrecheck eller ej.
Det kan derfor sagtens være en fordelagtig forretning at sørge for, at Udbetaling Danmark og SKAT er ajour med din indkomst og formue, så du kan få flere penge udbetalt månedligt til at nyde dit otium, hvor du ikke behøver at bekymre dig om din økonomiske situation eller uforudsete udgifter.