Folkepensionen er muligheden for at trække sig tilbage og nyde sit otium som dansk statsborger, når de 65 år er rundet.
Men langt fra alle er klar til at lægge arbejdet på hylden, når brevet om muligheden for folkepensionen lander i postkassen. Derfor er det også muligt at udskyde sin folkepension, så du altså vælger at blive på arbejdsmarkedet nogle år endnu.
For selv om det egentlig er muligt at have en indkomst ved såkaldt personligt arbejde foruden indkomst fra folkepensionen, så kan det i visse tilfælde langt bedre betale sig at udskyde folkepensionen.
Er du eksempelvis aktiv i driften af din egen virksomhed, så vil dit grundbeløb i folkepensionen blive nedsat, når din personlige indkomst fra virksomhed overstiger et årligt fastsat beløb.
Hvis du tjener mere end 531.600 kroner gennem din virksomhed årligt, så vil det faktisk resultere i, at du slet ikke vil kunne få grundbeløbet.
Netop i dette tilfælde kan det være stærkt fordelagtigt at udskyde folkepensionen til man bliver passiv i driften af virksomheden eller i hvert fald lader arbejde og indkomst herfra blive mere beskedent.
Hvis du vælger at udskyde din folkepension, så har du endvidere mulighed for at opnå, hvad der kaldes for opsat pension.
Når du udskyder din pension, så kan du nemlig optjene en venteprocent, der senere vil blive omregnet til et tillæg, der betyder at dit månedligt udbetalte beløb fra folkepensionen vil være højere, når du vælger at modtage den.
Men for at nyde godt af en opsat pension, så skal du dog være opmærksom på, at der er et krav om, at du skal have minimum 750 timers arbejde årligt i den tid, hvor folkepensionen udskydes.
Arbejdet skal kunne dokumenteres i form af eksempelvis lønsedler eller, hvis du er selvstændig, erklæring om, at dette beskæftigelseskrav opfyldes.
Hvor højt tillægget fra venteprocenten er, afgøres af hvor længe du vælger at udskyde din pension samt hvor gammel du er, når du vælger at modtage din folkepension.
Dog kan folkepensionen maksimum udskydes i ti år, og der er mulighed for at udskyde á to perioder. Altså har du mulighed for til en vis grænse at veksle mellem at være aktiv på arbejdsmarkedet og modtage din folkepension.
Husk at give besked
Det kan være svært at gennemskue, hvilken løsning der passer dig og din arbejdssituation, og det kan derfor være en god idé at konsultere Udbetaling Danmark med dine overvejelser og ønsker, så I sammen kan finde den helt rette løsning for dig.
Uanset hvad du ender med at beslutte dig for, så skal du være opmærksom på, at både Udbetaling Danmark og SKAT har de aktuelle oplysninger om din indkomst, så din folkepension bliver reguleret herefter.
Vælger du at arbejde ved siden af din folkepension, så kan du nyde godt af fradraget på 60.000 kroner årligt, der betyder at de første 60.000 kroner du tjener ikke vil påvirke dit pensionstillæg.
Endvidere bør du holde dig opdateret hos Udbetaling Danmark om den årlige maksimumsgrænse for indkomst ved personligt arbejde, så du ved om du modtager fuldt grundbeløb eller ej.